Verhalen

Laatste wensenboekje

“Wat ben ik blij dat hij jouw boekje heeft ingevuld.” Deze opmerking komt uit haar tenen. Ze zit op het puntje van de grote leunstoel waar haar vader altijd zat als hij tv keek.
Haar hoofd rust in haar handen…ze is moe. Moe van het denken en van alle spanning.
Vanmorgen is haar vader gevonden door de thuiszorg. Hij is zomaar ineens in zijn slaap overleden. Haar broer woont in het buitenland en haar ouders zijn al lange tijd gescheiden.
Ze moest direct al allerlei beslissingen nemen. Welke uitvaartondernemer moest ze bellen? Waar moest haar vader worden opgebaard? Wilde ze koelen of balsemen. Moest hij in bed of in een kist en als het een kist moest zijn, welke moest het dan worden?
Welke kleding moest hij aan?
En dat waren alleen maar de eerste paar vragen van een reeks die nog zou gaan volgen.
Ze had een paar keer geprobeerd om het gesprek aan te gaan over het moment dat ooit zou komen. Hoe wilde hij zijn uitvaart.
“Kind, ze hebben nog nooit iemand boven de grond laten staan,” was zijn standaard antwoord. En dan begon hij over het weer, het nieuws of wat dan ook. Als het maar niet over de dood ging.
Ze had van ons gratis laatstewensenboekje gehoord en deze toen ze hem had ontvangen bij haar vader op tafel achtergelaten. Terwijl ze wachtte tot wij kwamen voor het regelgesprek had ze het in de krantenbak teruggevonden.
Tot haar grote verbazing had hij toch het een en ander aangekruist.
Ja, meestal ‘dat mogen mijn nabestaanden beslissen’. Maar ze had nu toch het gevoel dat ze er niet alleen voor stond.
En …..ze had geschaterd om zijn hanenpoten handschrift op de laatste bladzijde waar stond: “ Geen stress, er is nog nooit iemand boven de grond blijven staan.” 😊
Ook een gratis laatste wensenboekje bestellen?

Deel dit verhaal

Lees andere verhalen