Bloemen

Bloemen

Bloemen komen tegenwoordig vaker wel dan niet voor tijdens een uitvaart. Vaak wordt er in ieder geval een stuk namens het gezin of de familie besteld voor op de kist.  En we zien ook steeds vaker dat mensen bloemen meenemen naar een uitvaart.

Via een tekst op de rouwkaart is het geven van bloemen ook te sturen. Zo kan er een zin staan waarin aangegeven wordt welke kleur of soort bloemen. Of het 1 enkele bloem moet zijn en ga zo maar door.  Ook daarin wordt vaak de voorkeur van de overledene gevolgd.

Vaak vragen we mensen of ze altijd in een bepaalde bloemenzaak komen en of ze daar hun bloemen willen bestellen. Want als dat goed voelt moeten ze dat zeker doen. Maar ook geven we de mogelijkheid dat er een bloemiste aan huis komt. Dit niet zomaar een boek met keuzes laat zien. Maar die meedenkt over wat bij de overledene paste, waar hij/zij van hield, hoeveel kinderen er zijn, wat belangrijk was in het leven van de overledene en ga zo maar door.

Aan de hand van die informatie maakt ze een persoonlijk bloemstuk met bijv. een bepaald aantal bloemen van 1 soort, die symbool staan voor het aantal kinderen of kleinkinderen, een bepaalde bloem of kleur die betekenis heeft, of een bepaald item van de overledene zelf die verwerkt wordt in het bloemstuk. Denk hierbij aan een pijp, een hoed, een stenenverzameling etc.

Het is zelfs mogelijk om bijvoorbeeld met de (klein-)kinderen samen een bloemstuk te maken of hen elk hun eigen bloemstukje te laten maken. Dit kan dan gewoon bij de mensen thuis.

Voor deze bijzondere dienst werken wij samen met Hanneke Heikamp.

bloemen-dienst

“Samen maken we van het verdriet van nu, een mooie herinnering voor later.”