Laatste verzorging

De laatste verzorging

Wanneer iemand is overleden moet diegene uiteraard verzorgd worden, zodat er opgebaard kan worden. Natuurlijk mogen de nabestaanden deze verzorging geheel zelf doen of laten uitvoeren door de verpleegkundige/verzorgende die al langere tijd voor de overledene heeft gezorgd.

Wanneer het echter op prijs wordt gesteld, doen wij dit voor jullie. Wij doen deze verzorging ook altijd geheel zelf en met 2 personen. Uiteraard is het mogelijk dat de nabestaanden hier zelf mee helpen.  Alles wat jullie zelf kunnen en willen doen is mogelijk. Wij zullen dan enkel assisteren.

Maar ook wanneer het aan ons wordt overgelaten mogen de nabestaanden bijna overal bij aanwezig zijn, al is het maar om alleen te kijken.

Respect

Wanneer wij de laatste verzorging uitvoeren, wassen we de overledene en kleden we hem/haar aan. Indien nodig scheren we het gezicht, We brengen de haren in model en verzorgen de eventuele make-up. Maar we kijken ook naar haartjes die weggehaald moeten worden, randjes onder de nagels en zorgen dat de ogen en de mond goed worden gesloten. Leggen iemand op de koelplaat op bed of in de kist en zorgen dat er opgebaard kan worden.

Het is heel bijzonder dat tijdens dit proces de overledene steeds beter te zien is voor de nabestaanden. Vaak horen we: “Nu lijkt hij/zij weer op zichzelf”. En daarom is het verzorgen van de overledene misschien wel het bijzonderst aan ons werk. We geven de persoon een klein beetje terug aan de nabestaanden. Al is het natuurlijk maar voor even.

Dit verzorgen kan thuis, maar ook in een rouwcentrum, verpleeg- of ziekenhuis. Ook hierin mogen de nabestaanden hun voorkeur kenbaar maken.

“Samen maken we van het verdriet van nu, een mooie herinnering voor later.”