Thanatopraxie

Thanatopraxie (lichte balseming)

Tegenwoordig is er ook een mogelijkheid om op te baren zonder dat het lichaam gekoeld hoeft te worden. Dit noemen we met een moeilijk woord Thanatopraxie, beter bekend als balsemen.
Balsemen kan je vergelijken met een soort van nierdyalise, waarbij er een stof in het lichaam wordt gebracht.  Dat zorgt ervoor dat een lichaam eigenlijk een paar dagen langer goed te zien blijft.  Verkleuringen zoals aan lippen, oren of nagels, verdwijnen of verbeteren en er kan ook geen nare geur ontstaan.

Groot voordeel van balsemen is dat er geen koeling nodig is. Het lichaam wordt dus ook niet heel koud en kan opgebaard worden waar je maar wilt, zonder dat een koeling hoorbaar of zichtbaar is.

Iedereen kan gebalsemd worden. Wij raden dit vooral aan bij jonge mensen, maar ook bij mensen die lijden aan bepaalde soorten kanker, waarbij we vaak van te voren kunnen inschatten dat het lichaam na het overlijden geen dagen te zien zal zijn. (zoals bijv. alvleesklier- en leverkanker).

We weten inmiddels uit ervaring dat balsemen het afscheid voor iedereen, maar vooral voor kinderen “verzacht”. Laatst moesten 2 kindjes van onder de 4 jaar afscheid nemen van hun moeder. Door haar te balsemen (wat overigens gewoon thuis kan) en haar daarna op te baren in het bed, waar ze ook tijdens haar ziekte in gelegen had, was het voor de kinderen niet eng om hun moeder te zien. Het bed stond op een hoogte dat zij er zelf bij konden.  Ze konden haar hand even vasthouden, haar haren even strelen en bijvoorbeeld even op het bed naast haar zitten.
Na een paar dagen hebben we hun moeder in haar kist gelegd, zodat de kinderen ook daar aan konden wennen en ze de kist nog konden versieren met hun tekeningen en schilderingen. Weer een dag erna werd de kist gesloten en de dag daarna brachten we hun moeder naar haar laatste rustplaats. Zo hebben we het afscheid voor de kinderen zo begrijpelijk en comfortabel mogelijk gemaakt.

Meer informatie over lichte balseming vindt je onder andere op de site van HQ Thanatopraxie.

“Samen maken we van het verdriet van nu, een mooie herinnering voor later.”