Verstandelijk beperkt

Verstandelijk beperkt

We zijn er voor kinderen en voor volwassenen, maar er is een groep die daar misschien wel tussenin zit. De mensen met een verstandelijke beperking. En ook daarin zijn weer zoveel verschillende gradaties. Maar juist deze groep mensen verdient tijdens de dagen van rouw een luisterend oor en een schouder om op uit te huilen. En die willen wij graag bieden.

We overleggen altijd eerst met de familie of begeleiding op welk niveau we het beste kunnen communiceren met de persoon met een verstandelijke beperking. Aan de hand daarvan bedenken we vormen voor de verwerking van het verdriet van het overlijden tijdens de dagen van rouw. Soms kan dit aan de hand van de troostkoffer voor kinderen, soms met de materialen voor pubers/jong volwassenen. Maar het kan ook met de eigen knutsel-/handwerkjes waar ze altijd druk mee zijn. We laten ze meedenken over welk lied er gezongen of geluisterd kan worden tijdens de dienst. Vragen ze wat ze zelf zouden willen doen. Begeleiden ze met het fysiek afscheid nemen van de overledene en betrekken ze ook op de dag van de uitvaart zo veel mogelijk bij alles.

En het komt ook voor dat iemand dat helemaal niet wil. Maar dat ze bijvoorbeeld wel een hele goede assistent voor ons willen en kunnen zijn. Ook dan laten we ze meedenken en meehelpen met alles wat maar kan. We willen dat het afscheid voor hen ”op maat” is. 

overlijden melden

“Samen maken we van het verdriet van nu, een mooie herinnering voor later.” 

Laatste wensboekje

Met zorg samengesteld en eenvoudig in te vullen om jou te helpen hierover na te denken.